Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krążki bezowe z kremem jagodowym i bitą śmietaną"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Białka schłodzić, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po trochu dosypując puder. Gdy ilość piany się podwoi, dodać cukier waniliowy (ostrożnie oddzielać białka: nawet odrobina żółtka może zepsuć pianę).
Masę rozłożyć w postaci dużych krążków (najlepiej łyżką) na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy krążek kilkakrotnie posypać pudrem (najlepiej przez sitko). Suszyć ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C.
Cukier ubić z jajkiem (wcześniej sparzyć) na idealnie gładką masę. Masło ubić na puszysto. Do ubitego masła wlewać porcjami masę jajeczną, wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, schłodzić.
Krem rozłożyć na bezach, każdą udekorować kleksikiem bitej śmietany, posypać kakao.
Do upieczenia idealnej bezy potrzeba tyle cukru pudru ile białka; przelicznik to ok. 5-6 łyżek na 1 białko.
ok. 40 minutŹródło: Twoje Imperium