Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i mocno puszysty. Jego przygotowanie z pewnością nie przysporzy Wam trudności. Wyglądem przypomina popularny deser Panna Cotta, ma jednak bardziej piankową konsystencję. Cudownie smakuje podawany ze świeżymi owocami. Zobaczcie, jak otworzyć ten przepis w swojej kuchni.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1235
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 109
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 40
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1235
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 109
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 40
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Składniki
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka.
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy laskę wanilii, wydrążone ziarna. Wszystko razem zagotowujemy, następnie ściągamy mleko z palnika i wyciągamy laskę wanilii.
Żelatynę przesypujemy do szklanki i moczymy w 8 łyżkach zimnej wody.
Żółtka jaj przekładamy do miski i ucieramy z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy.
Do masy jajecznej przelewamy małym strumieniem gorące mleko. Składniki energicznie mieszamy przy użyciu łyżki lub trzepaczki. Miskę z masą jajeczną i mlekiem umieszczamy nad gotującym się garnkiem z wodą. Podgrzewamy ją przez kilka minut w kąpieli wodnej nie zapominając o mieszaniu. Masa powinna zgęstnieć.
Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy napęczniałą żelatynę. Składniki mieszamy do połączenia.
Miskę z kremem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 15 minut.
Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie łączymy bitą śmietanę z kremem.
Gotowy krem przekładamy do opłukanych zimną wodą foremek. Deser odstawiamy do schłodzenia na około 3 godziny.
Przed wyciągnięciem kremu z formy, zanurzamy spód i brzegi naczyń przez kilka sekund w gorącej wodzie, następnie odwracamy je do góry dnem i wykładamy deserki na talerze.
Gotowy krem bawarski najlepiej serwować w towarzystwie musu owocowego oraz świeżych owoców.