Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowe cappuccino"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1464
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1464
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dodaj szklankę cukru i żółtka rozmieszane z olejem. Na koniec wsyp mąkę, opakowanie budyniu (śmietankowego), łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao.
Wszystkie połącz starannie. Mniejszą blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przelej przygotowane ciasto. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 st.
Dwie łyżki kawy rozpuszczalnej zaparz w połowie szklanki wrzątku, lekko przestudź. Upieczone ciasto ostudź, przekrój na dwa blaty. Nasącz mocnym naparem kawowym.
Pół szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj resztę cukru, zagotuj. Po ostudzeniu utrzyj z 35 dag masła. Dodaj mleko w proszku oraz 2,5 łyżki cappuccino orzechowego. Starannie wymieszaj. Połowę kremu wyłóż na jeden spód, przykryj resztą ciasta. Rozsmaruj pozostały krem.
Pozostałe masło oraz 10 dag czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu wylej dekoracyjnie na wierzch ciasta.
<strong>Przepis przysłałaTeresa Macura z Roztropic</strong>Źródło: Świat kobiety