Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kremowy sernik czekoladowy"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 128
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 128
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść formę do pieczenia (np. kwadratową o boku 22 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Rozpuść masło. Zmiksuj drobno herbatniki z cynamonem. Dodaj ostudzone masło i miksuj, aż połączy się z herbatnikami. Wyłóż nimi spód formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozpuść w rondelku czekoladę (pozostaw 50 g do dekoracji). Wymieszaj mikserem ricottę, kakao i cukier. Mieszając dalej, dodaj kolejno jajka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaj mascarpone i wymieszaj. Wyłóż masę na herbatniki i wyrównaj jej wierzch.
Wstaw sernik do piekarnika i piecz 55 minut (aż zetnie się pośrodku). Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw tam ciasto na 2 godziny, aż całkiem wystygnie. Następnie przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Wyjmij z lodówki tuż przed podaniem. Udekoruj cząstkami truskawek i wiórkami z czekolady.
8 porcji • : 30 min • pieczenie: 55 min • chłodzenie: przez noc • 555 kcal/porcja • 5 zł/porcja
Truskawki zawierają mało cukru. Są więc doskonałym dodatkiem do lekkich deserów.Źródło: Olivia