Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kremowy sernik na kruchym spodzie"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1353
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1353
Składniki
Schłodzone masło posiekaj z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia (zimnym nożem). Szybko zagnieć z resztą składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami folii i wylep nim blachę. Nakłuj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 170oC. Upieczone odstaw do ostygnięcia.
Biały ser utrzyj z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku.
Cytrynę sparz. Skórkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę przekrój i wyciśnij sok. Wlej go do masy, uważając, aby nie dostały się do niej pestki.
Masło roztop, wystudź i cienkim strumieniem wlej do masy serowej. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Masę wyłóż na upieczony spód.
Piecz 10 minut w temperaturze 230oC. Zmniejsz temperaturę do 150oC i piecz jeszcze przez 45 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem. Dodaj odłożoną skórkę z cytryny. Powstałą masą delikatnie posmaruj sernik. Zapiekaj 10 minut. Ciasto wystudź i wstaw do lodówki na sześć godzin albo na całą noc.
Czas przygotowania: 70 minut
<strong>Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 370 kcal</strong>Źródło: Na żywo