Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 19048
Dodano: 07.04.2018
Odsłon: 40698
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Jedną puszkę masy kajmakowej przekładamy do małego garnka i podgrzewamy na małym ogni, cały czas mieszając aż masa osiągnie płynną konsystencję. Na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce układamy herbatniki. Na ułożone herbatniki wylewamy ciepłą masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy krakersy.
Całość odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki, ja polecam najlepiej zetrzeć ją na tarce. Mleko doprowadzamy do wrzenia, polewamy nim od razu czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się grudek.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do miski i dodajemy do niej serek mascarpone. Całość miksujemy robotem na najwyższych obrotach na sztywna masę. Na końcu wlewamy czekoladę i mieszamy.
Masę nakładamy na krakersy.
Na równomiernie rozprowadzonej masie układamy warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą puszkę masy kajmakowej. Wierzch posypujemy kokosem.
Ciasto schładzamy kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

szpileczkiibabeczkiblog 17 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Wow ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nesajka19 30 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
A proszę podać wymiary formy? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 08 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Skoro KARPATKA, to z racji zamieszkania nie mogę się nie wypowiedzieć ;)Nie ma to, jak Karpaty, szkoda, że jeszcze nikt nie wymyślił ciacha Bieszczadki xD
Pycha :D Odpowiedzi: 3 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 08 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
swietne ciacha pieczesz :) Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz