Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki"
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12916
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8025
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 295
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2178
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 703
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12916
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8025
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 295
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2178
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 703
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj cukier puder, żółtko oraz zimną margarynę. posiekaj ostrym nożem, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na minimum 30 min, aby się schłodziło.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 12 kawałków. Każdy rozwałkuj na cienki placek. Formy do babeczek wylep przygotowanym ciastem. Do środka każdej babeczki włóż krążek pergaminu, wsyp suchy groch lub fasolę.
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz korpusy babeczek około 20 minut w temp. 180 st. Po tym czasie usuń pergamin i ziarna. Odczekaj jeszcze 5 minut, wyjmij korpusy z foremek, ostudź.
Truskawki opłucz, odszypułkuj, pokrój na małe kawałki. Mascarpone zmiksuj z cukrem kryształem oraz osączonymi truskawkami. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą serowo-truskawkową. Przełóż do rękawa cukierniczego. Napełnij korpusy babeczek.
Czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 1,20 zł.
Stolnicę wyłóż folią spożywczą. Na niej umieść kulę ciasta, lekko ją rozpłaszcz. Ciasto przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej. Dzięki temu unikniesz podsypywania mąki podczas wałkowania.
Ciasto wyjdzie kruche i nie będzie kleić się do stolnicy oraz do wałka. Nie musisz tego robić, jeśli używasz silikonowej maty oraz wałka.Źródło: Świat kobiety