Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche babeczki z agrestem"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajka, szybko zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 60 min. Foremki posmaruj masłem. Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, lekko podsypując mąką i przełóż do foremek. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C.
Do miski włóż żółtka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mik- serem na puszystą masę. Wlej 50 ml mleka, dodaj obie mąki, zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na kawałki masło, wymieszaj. Wystudź. Babeczki wypeł nij kremem budyniowym. Na wierzchu rozłóż agrest. Oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 310 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie