Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche babeczki z konfiturą różaną"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
Posiekaj nożem masło, cukier, mąkę i proszek migdałowy. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30-60 minut. Następnie rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Wyłóż foremki ciastem. Podziurkuj widelcem, przykryj papierem pergaminowym i dociśnij grochem lub fasolą, żeby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. ok. 20 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru. Ostudź i rozsmaruj konfiturę różaną.
Przygotuj masę czekoladową. Żółtka, jajko i cukier ubij na puszystą pianę. W garnku rozpuść czekoladę i wymieszaj z miękkim masłem. Następnie delikatnie połącz z pianą. Nakładaj na przygotowane spody masę czekoladową i całość zapiekaj jeszcze ok. 15 minut. Podawaj ciepłe, posypane kakao i cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 45 minut, cena porcji: ok. 2 zł, 524 kcal, dla 10 osób.Źródło: Olivia