Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, orzeźwiające babeczki. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zajadają się nimi wszyscy. Nie jest istotne, jaką ich ilość zdecydujecie się przygotować – 15 czy 45... i tak znikną natychmiast. Modyfikować ten przepis możecie na wiele sposobów, podle swojego smaku lub tego, co znajdziecie w lodówce. Kremowy serek zastąpić możecie z równym powodzeniem twarożkiem sernikowym, mascarpone lub jogurtem greckim. Jeśli chodzi o owoce, to nie ma absolutnie żadnych ograniczeń! Sezonowe, puszkowane, egzotyczne, czy z kompotu... Możecie także użyć więcej niż jednego ich rodzaju. Miłego kombinowania!
KRUCHE CIASTO
Mąkę, sól i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.
SEROWO-OWOCOWY KREM
Na początek zabieramy się za przygotowanie owoców. Nektarynki przekrawamy na pół, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Jedną połówkę nektarynki kroimy w półksiężyce i odkładamy na bok – tymi cząstkami przyozdobimy wierzch babeczek. Resztę owoców kroimy w drobną kostkę.
Do miski wrzucamy serki, dodajemy cukier i miksujemy krótko na jednolitą masę (około 30 sekund). Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę nektarynki i rozmiksowujemy je przez chwilkę w masie, aby w miarę równo się rozłożyły i puściły odrobinę soku, rozrzedzając nieco serki (około 15-20 sekund).
Na wystudzone babeczkowe spody nakładamy po jednej łyżeczce dżemu i delikatnie rozprowadzamy, a następnie wypełniamy je po brzegi kremem. Można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, jednak wtedy należy dopilnować, aby wybrana przez nas tylka miała duży otwór. Inaczej z pewnością zapcha się cząstkami owoców. Ja na swoje babeczki nałożyłam krem łychą i wyglądały naprawdę uroczo. Wierzch dekorujemy nektarynkowym półksiężycem.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31460
Bardzo delikatny, mięciutki, błyskawiczny, siostrzyczka i tym razem nie zawio...
Odsłon: 28167
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 189
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 55
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 121
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo...
Odsłon: 100
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 189
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 55
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 121
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo...
Odsłon: 100
Składniki
KRUCHE CIASTO Mąkę, sól i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.
SEROWO-OWOCOWY KREM Na początek zabieramy się za przygotowanie owoców. Nektarynki przekrawamy na pół, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Jedną połówkę nektarynki kroimy w półksiężyce i odkładamy na bok – tymi cząstkami przyozdobimy wierzch babeczek. Resztę owoców kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy serki, dodajemy cukier i miksujemy krótko na jednolitą masę (około 30 sekund). Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę nektarynki i rozmiksowujemy je przez chwilkę w masie, aby w miarę równo się rozłożyły i puściły odrobinę soku, rozrzedzając nieco serki (około 15-20 sekund).
Na wystudzone babeczkowe spody nakładamy po jednej łyżeczce dżemu i delikatnie rozprowadzamy, a następnie wypełniamy je po brzegi kremem. Można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, jednak wtedy należy dopilnować, aby wybrana przez nas tylka miała duży otwór. Inaczej z pewnością zapcha się cząstkami owoców. Ja na swoje babeczki nałożyłam krem łychą i wyglądały naprawdę uroczo. Wierzch dekorujemy nektarynkowym półksiężycem.
Przepisy Desery
Desery
Sernik ajerkoniakowy
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Pyszne rogaliki drożdżowe
Desery
Sernik Coca Cola
Sernik ajerkoniakowy
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 56
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 639