Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z dość starych zapisków mojej teściowej. Ciasteczka możemy przekładać czym chcemy – masą kremową, budyniową, powidłami. Zamiast posypywać cukrem pudrem możemy je polukrować lub polać polewą czekoladową.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3902
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19839
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2976
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4136
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3902
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19839
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2976
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4136
Składniki
Wszystkie składniki razem zagniatamy - cukru pudru jest dość sporo, więc ciasteczka są słodkie - można dodać mniej. Ilość mąki też jest orientacyjna - mnie tyle wyszło, ponieważ miałam gęstą śmietanę i dałam takie solidne łyżki ;) Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy (niezbyt cienko) i wycinamy dowolne kształty - kółka, kółka z dziurką, kwadraty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min (aż lekko się zarumienią). Przekładamy marmoladą - ja użyłam mało słodkiej. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ;)