Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2565

Dodano:

Odsłon: 1132

Przepis pochodzi z dość starych zapisków mojej teściowej. Ciasteczka możemy przekładać czym chcemy – masą kremową, budyniową, powidłami. Zamiast posypywać cukrem pudrem możemy je polukrować lub polać polewą czekoladową.

Składniki

  • Mąka - ok. 650 g
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier puder - 250 g + do posypania
  • Śmietana 18% - 3 łyżki
  • Jajka - 1 szt.
  • Żółtko - 2 szt.
  • Marmolada - do przełożenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka z dżemem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki razem zagniatamy - cukru pudru jest dość sporo, więc ciasteczka są słodkie - można dodać mniej. Ilość mąki też jest orientacyjna - mnie tyle wyszło, ponieważ miałam gęstą śmietanę i dałam takie solidne łyżki ;) Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy (niezbyt cienko) i wycinamy dowolne kształty - kółka, kółka z dziurką, kwadraty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min (aż lekko się zarumienią). Przekładamy marmoladą - ja użyłam mało słodkiej. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń