Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem

Kruche ciasto z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6451

Dodano:

Odsłon: 869

Pyszne i orzeźwiające ciasto z przeźroczysta glazurą

Składniki

  • składniki na ciasto;
  • 1/2 kostki margaryny + mała łyżeczka
  • kopiata szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g. cukru waniliowego
  • Masa budyniowa;
  • 2 małe budynie waniliowe, 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki
  • 3 łyżki cukru ,1/2 kostki masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta;

    Mąkę przesiać z proszkiem, dodać zimną margarynę i cukier waniliowy. Posiekać nożem, zagnieść ciasto, uformować kulkę i owinąć we folię. Umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąc, rozwałkować, ułożyć na dnie formy, nakłuć widelcem. Piec z obciążeniem około 20 minut w 150*.

    Piec z obciążeniem to znaczy; na surowym cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go grochem, kaszą .... czym nam wygodnie i co mamy do dyspozycji.

    Masa budyniowa;

    Budynie ugotować w mleku z cukrem. Naczynie przykryć workiem foliowym, aby nie powstał na wierzchu kożuch. Całkowicie wystudzić. Masło zmiksować i łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń.
    Budyń wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto.


    Wierzch udekorować surowymi owocami i żelem dekoracyjnym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń