Desery Przepis na:
Kruche ciasto z budyniem


Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6451
Dodano: 31.01.2018
Odsłon: 869
Składniki
- składniki na ciasto;
- 1/2 kostki margaryny + mała łyżeczka
- kopiata szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g. cukru waniliowego
- Masa budyniowa;
- 2 małe budynie waniliowe, 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki
- 3 łyżki cukru ,1/2 kostki masła
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowanie ciasta;
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać zimną margarynę i cukier waniliowy. Posiekać nożem, zagnieść ciasto, uformować kulkę i owinąć we folię. Umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąc, rozwałkować, ułożyć na dnie formy, nakłuć widelcem. Piec z obciążeniem około 20 minut w 150*.
Piec z obciążeniem to znaczy; na surowym cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go grochem, kaszą .... czym nam wygodnie i co mamy do dyspozycji.
Masa budyniowa;
Budynie ugotować w mleku z cukrem. Naczynie przykryć workiem foliowym, aby nie powstał na wierzchu kożuch. Całkowicie wystudzić. Masło zmiksować i łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń.
Budyń wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto.
Wierzch udekorować surowymi owocami i żelem dekoracyjnym
Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 02 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha, fajne, domowe ciasto :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 31 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Super,narobiłaś mi ochoty:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 31 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne i z owocami które uwielbiam:)1 Kto głosował? | Odpowiedz