Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z dżemem

Kruche ciasto z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 163

Wpadłam na pomysł na zrobienie coś podobnego do jabłecznika, jednak zamiast jabłek użyć dżemu.

Składniki

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • ulubiony dżem
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z dżemem

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Do miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję masło. Chwilę zagniatam. Dodaje jajko. Zagniatam na jednolitą masę. Gdy się bardzo klei dosypuję mąki. Owijam folią i wkładam do lodówki na godzinę-dwie.

  2. Przygotowuję papier do pieczenia na wymiar keksówki. Jednak go nie umieszczam w blaszce. Na niego będę najpierw układać rozwałkowane ciasto. (łatwiej będzie przenieść do blaszki)

    Ciasto dzielę na 3 części.

    Pierwszą rozwałkowuję na wymiar keksówki. Przekładam na papier. Smaruję placek dżemem (u mnie brzoskwiniowy, dałam 2-3 łyżki) Drugą porcję ciasta również rozwałkowuję, przekładam na placek z dżemem i tą porcję również smaruję dżemem. Trzecią część również rozwałkowuję i układam na wierzch dżemu. Papier z ciastem przekładam do keksówki. Blaszkę umieszczam do nagrzanego piekarnika do 180stopni. Piekę ze 40 minut - do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń