Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jagodami

Kruche ciasto z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z jagodami"

Składniki

  • 40 dag jagód
  • 20 dag moreli
  • 40 dag mąki
  • 25 dag zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy . Pianka: 20 dag cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 paczki budyniu śmietankowego
  • 125 ml oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wkroić masło, dodać żółtka, energicznie zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna 2/3, druga 1/3), włożyć do zamrażalnika na 30 min. Wyjąć większą część, zetrzeć na tarce na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką, piec 20 min w temp. 190oC, wystudzić.

  2. Białka ubić, stopniowo dosypywać wymieszane cukry, budynie, na koniec wlać olej. Wylać pianę na upieczony spód. Owoce umyć (morele pokroić na połówki) wcisnąć w pianę, na wierzchu wyłożyć startą drugą porcję ciasta. Piec 35 minut w temp. 190oC.

  3. Wierzch ciasta polej lukrem albo obsyp cukrem pudrem. Możesz użyć dowolnych owoców – malin, truskawek, wiśni, śliwek, jabłek...

  4. ok. 90 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń