Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Przepis dnia 2020-06-08
Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 2209

Dodano:

Odsłon: 6874

Przepyszne ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową, możemy podawać ciepłe z lodami. Polecam przepis.

Składniki

  • Ciasto;
  • 250 g masła,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Rabarbar;
  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 2 łyżki kaszy manny.
  • Pianka;
  • 5 białek,
  • 200 g cukru,
  • 2 opakowania budyniu malinowego (2x40g),
  • 125 ml oleju.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Składniki powinny być z lodówki.

    Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na 2 równie części i odkładamy do lodówki.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę.
    Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Łączymy z kaszą manną.
    Wykładamy na ciasto.

  2. Pianka;

    Białka ubjamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, budyń.
    Na koniec wlewamy po mału olej ciągle ubijając.

    Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą.

    Wykładamy na rabarbar.

    Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto (trzemy na tarce o dużych oczkach).
    Pieczemy 45-5- minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń