Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem.

Przepis dnia 2018-09-30
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1886

Dodano:

Odsłon: 810

Jesienią bardzo lubię piec ciasta ze śliwkami, uwielbiam ten zapach i ten smak. Śliwki z z cynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty. Wykonanie takiego ciasta to 15 minut plus pieczenie. Polecam na przyjemny podwieczorek. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • około 60 dag śliwek węgierek
  • 4 kostki białej czekolady
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cynamon mielony według uznania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce przez około 30 minut, ja nie chłodziłam, bo moje ciasto idealnie się wałkowało. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną oraz posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

  2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.

  3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia.

  4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń