Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki przygotujemy tylko z 3 składników, ale są smaczne i bardzo kruche.
Miska, stolnica, wałek do ciasta. szklanka ( 250 mm ), łyżka, blaszka do pieczenia
Placki ziemniaczane pieczone w w liściach kapusty. Przepis pochodzi z 457. od...
Odsłon: 1684
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1036
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 347
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 27957
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 34
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 63
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1036
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 347
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 27957
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 34
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 63
Składniki
Margarynę lub masło przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić w lodówce, można nawet włożyć na krótki czas do zamrażalnika, powinna być twarda. Twardą margarynę lub masło trzemy na tarce o dużych oczkach do większej miski. Do tłuszczu wlewamy piwo, dodajemy przesianą mąkę . Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja wyrabiałem ręcznie, ale można też użyć robota.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę . Następnie wyjmujemy jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypując w razie potrzeby mąką na grubość około 3 mm. Ciasto kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie, może to być twarda marmolada, powidło śliwkowe, gęsty dżem lub masa serowa lub makowa, w zależności co kto lubi. Zwijamy w kształt rogalika i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możemy układać dość ciasno, bo rogaliki nie wyrastają podczas pieczenia wiele. Przed pieczeniem możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem, ale i bez niego są smaczne.
Rogaliki te są kruche, przypominają rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Z tej porcji wyszło mi 27 rogalików. Jeśli chcemy je przechować dłużej wkładamy je do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Smacznego !
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Dukaty anyżowo-pomarańczowe - Dukaty Sambuca
Desery
Ciastka kokosanki " Tygryski "
Ciasto na Walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...
Odsłon: 48
Ciasto na Walentynki
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 1498