Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z bitą śmietaną i musem agrestowym

Kruche z bitą śmietaną i musem agrestowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 4333

Bardzo pyszne kruche ciasto, z bitą śmietaną,serkiem i nutą agrestową.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g.cukru -400 g.masła lub margaryny
  • -16 żółtek (po 8 białek odłożyć do 2 miseczek)
  • -2 cukry waniliowe -500 g. mąki -4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BEZA DO 1 blaszki:
  • -8 białek -szczypta soli
  • -1 szklanka cukru -1 budyń cytrynowy (można inny)
  • DO POSYPANIA 1 blaszki:-70 g. płatków migdałowych
  • BEZA DO 2 blaszki:
  • -8 białek -szczypta soli
  • -1 szklanka cukru -1 budyń cytrynowy (można inny)
  • DO POSYPANIA 2 blaszki:-70 g. płatków migdałowych
  • BITA ŚMIETANA Z MUSEM AGRESTOWYM:
  • -1 l. agrestu -1 szklanka wody -3 łyżki cukru
  • -330 ml. śmietanki 30% -130 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -1 jogurt gracki-400 g. -1 serek mascarpone-250 g.
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanka gorącej wody
  • ESY-FLORESY:-50 g.gorzkiej czekolady-trochę mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać na niższych obrotach miksera.
    Rozdzielić na dwie części.Każdą część, rozsmarować na blaszce 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Na koniec wmieszać przesiany budyń. Można mikserem na najniższych obrotach. Wyłożyć na jedną blaszkę i posypać migdałami.

  3. Piec w 175* ok 30-35 min. 10 min. przed zakończeniem pieczenia, przykryć placek papierem.
    Na drugie ciasto, zrobić identycznie bezę jak 1.
    Po przestygnięciu,ostrożnie wyjąć z blaszki i długą łopatką, oddzielić placek od papieru.Jeden włożyć z powrotem do blaszki.

  4. owoce-Agrest umyć i odszypułkować .Ugotować z cukrem, przecedzić.Przetrzeć przez sitko.(Jak komuś ziarenka nie przeszkadzają, to nie musi)

  5. krem-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem ze śnieżką,potem z porcjami jogurtu, serkiem i musem agrestowy.Na koniec zmiksować z letnią żelatyną, ale krótko. Wyłożyć na placek w blaszce.

  6. Przykryć drugim plackiem.
    Czekoladę rozpuścić nad parą, dodając troszkę mleka, żeby rozrzedzić.Polać górę placka w esy-floresy i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 maja jestem pod wrazeniem tego ciasta, kazda warstwa coraz smaczniejsza i wszystkie swietnie sie komponuja! Odpowiedzi: 15 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 22 maja Ale fajne , z agrestem, czyli smakiem dzieciństwa :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń