Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto. Można je przygotować z dowolnymi owocami. Dobrze sprawdzają się świeże jak i mrożone.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 35
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10315
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 957
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 35
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10315
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 957
Składniki
Zimne masło pokroiłem, dodałem przesianą mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i 5 łyżek cukru. Całość zagniotłem i wstawiłem na pół godziny do lodówki.
Foremkę 25x35 cm wyłożyłem papierem do pieczenia. Część ciasta wyłożyłem na dno blaszki i podpiekłem w 190 przez 25 minut. Pozostałą część ponownie schowałem do lodówki.
Białka ubiłem na pianę z cukrami, dalej powoli ubijając dodałem budynie i olej. Na ostudzony spód wyłożyłem ubitą pianę, następnie posypałem porzeczkami (3 garstki powinny wystarczyć) i skubiąc udekorowałem pozostałym ciastem.
Piekłem około 40 minut w 190 stopniach. Ostudzone ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem otręby i siemię lniane. Porzeczki posypałem delikatnie otrębami.