Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche z makiem"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 596
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 783
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 296
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 596
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 783
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 296
Składniki
Zimne masło lub margarynę posiekaj ostrym nożem razem z cukrem. Dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli oraz kilka kropli aromatu do ciast (najlepiej migdałowego). Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie oderwij 3/4 porcji ciasta (resztę zostaw w lodówce), rozwałkuj.
Rozwałkowanym ciastem wylep dno raz boki tortownicy. Spód przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Piecz 10 min w temp. 180 st.
Migdały sparz, otrzyj ze skórki, przekrój na połówki. Na podpieczony spód z kruchego ciasta wyłóż masę makową. Na wierzchu rozłóż połówki migdałów, lekko je powciskaj w masę.
Resztę ciasta wyjmij z lodówki, pokrusz lub zetrzyj na tarce. Rozsyp ma wierzchu w tortownicy. Całość wstaw do piekarnika. Piecz 45 min w 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 380 kcal cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety