Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche z morelami"
Przygotować kruszonkę: 10 dag masła rozetrzeć palcami z 6,5 dag cukru, szczyptą soli i 15 dag mąki. Gdy powstaną grudki, kruszonkę wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć z 12,5 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Resztę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Wlać mleko, wymieszać. Formę o śr. 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. 2Morele umyć, skórkę naciąć u nasady.
Owoce włożyć na chwilę do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z resztą cukru w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszać z kawą i sokiem morelowym. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać z masą żółtkową. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Domieszać do tężejącej masy.
Połowę kremu rozsmarować na spodnim placku. Rozłożyć morele. Posmarować je resztą kremu i przykryć plackiem z kruszonką. Ciasto schładzać godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco
Taki oryginalny tort może zrobić każdy ! W krótką chwile mamy tort który może...
Odsłon: 1905
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 79
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 79
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotować kruszonkę: 10 dag masła rozetrzeć palcami z 6,5 dag cukru, szczyptą soli i 15 dag mąki. Gdy powstaną grudki, kruszonkę wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć z 12,5 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Resztę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Wlać mleko, wymieszać. Formę o śr. 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. 2Morele umyć, skórkę naciąć u nasady.
Owoce włożyć na chwilę do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z resztą cukru w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszać z kawą i sokiem morelowym. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać z masą żółtkową. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Domieszać do tężejącej masy.
Połowę kremu rozsmarować na spodnim placku. Rozłożyć morele. Posmarować je resztą kremu i przykryć plackiem z kruszonką. Ciasto schładzać godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 50
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208