Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1279
Dodano: 16.09.2012
Odsłon: 32596
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiać, zimny tłuszcz zetrzeć na tarce, dodać drożdże roztarte z cukrem, żółtka, śmietanę, zarobić ciasto i dać na noc do lodówki.
Do masy makowej dodać ubite białka i bułkę tartą, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 porcji, każdą rozwałkować w cienki prostokąt, posmarować makiem, zwinąć w roladki i po 3 ułożyć na blaszce. Podczas pieczenia ciasto rośnie, piec w temp 180" ok 40 min. Zimne posypać cukrem pudrem
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

Annuar 30 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
A mi niestety roladki nie wyszły, chyba są trudniejsze do zrobienia niż myślałam :( Ciasto miało konsystencję bardziej jak "kruche" niż "drożdżowe", nie byłam w stanie go rozwałkować, bardzo twarde, sztywne, rwało się, w końcu, aby nie zmarnować produktów wyłożyłam nim zwykłą blachę, na to dałam masę makową i upiekłam zwykłe ciasto.5 Kto głosował? | Odpowiedz

nikola2005 05 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Robiłam, bardzo dobre ciasto0 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 20 października 2012Zgłoś do usunięcia
Ja dałam na dwie silikonowe foremki o wymiarach 25x15 cm, na każdą weszły 3 roladki.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 15 października 2012Zgłoś do usunięcia
Chcę jeszcze spytać, jakiej mniej więcej wielkości jest taka jedna rolada ? Zastanawiam się czy pierwszy raz nie zrobić z połowy porcji i mieć 3 roladki, ale chciałabym wiedzieć jakie są duże ?5 Kto głosował? | Odpowiedz

agatokaj 19 września 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetycznie wygląda.Na pewno wypróbuję ale nie z gotową masą.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Wiolka81 18 września 2012Zgłoś do usunięcia
lola1706 ja robię masę makową sama,poprostu gotuję mak (ilość zależy od tego ile potrzebujemy,myślę że na takie roladki 200gram powinno wystarczyć ponieważ mak podczas gotowania pęcznieje)ok.30minut,pózniej go mielę dodaję pół szkl.cukru,2żółtka,rodzynki,trochę bułki tartej,marmolady i na koniec olejek migdałowy i ubite na sztywno białko,delikatnie mięszam i gotowe.1 Kto głosował? | Odpowiedz

LOLA1706 17 września 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie i chciał bym takie zrobić ale niestety mój mąż nie lubi gotowych mas makowych. Czy mogę prosić o jakiś przepis jak przygotować samemu mak do tego ciasta?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 września 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda bajecznie do ulubionych:-))1 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 17 września 2012Zgłoś do usunięcia
Można zrobić 1 roladę, ale takie cienkie lepiej się pieką i są podzielne, a poza tym zaletą tego ciasta jest to, że można wałkować bardzo cienko.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 17 września 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda ślicznie i apetycznie.Na pewno się skuszę:) 51 Kto głosował? | Odpowiedz