Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy mazurek z serem i bakaliami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1088
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1088
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj migdały, masło, żółtka oraz cukier puder. Zagnieć. Rozdziel. Każdą porcję ciasta osobno zawiń w folię. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Przygotuj masę serową. Twaróg utrzyj z masłem, cukrem, żółtkami oraz proszkiem budyniowym. Wyjmij jedną porcję ciasta. Cienko ją rozwałkuj. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Jajko roztrzep. Posmaruj kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40 minut. Wystudź. Udekoruj owocami kandyzowanymi.
<strong>Wersja błyskawiczna: na herbatnikach</strong>
Blachę przykryj pergaminem. Następnie spód i brzegi wyłóż kruchymi ciastkami np. herbatnikami (będziesz potrzebować 2–3 paczki po 10 dag). Przytnij wystające brzegi ciastek.
Ser włóż do malaksera. Dodaj resztę składników masy. Miksuj kil ka minut. Kiedy wszystkie dobrze się połączą, przełóż masę do blachy. Wierzch wygładź. Piecz ok. 30 minut w temp. 190 st.
Po wystudzeniu mazurek wyjmij z formy. Wierzch udekoruj kratką zrobioną z polewy czekoladowej albo masy marcepanowej wyciskanej przez szprycę z małym otworkiem.Źródło: Tina