Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy placek z wiśniami i morelami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał na wys. 2 cm powyżej krawędzi.
Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia. Masło pokrój w małe kawałki i palcami wymieszaj je z mąką (powstaną „kluseczki”). Dodaj mleko, cukier, jajko i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub wody). Oddziel 1/3 ciasta. Zawiń obie części w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj owoce, usuwając pestki. Morele przekrój na pół. Dodaj do owoców migdały, gałkę muszkatołową, sok z cytryny. Wymieszaj.
Większą część ciasta włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj, aby było nieco większe od formy. Wyłóż ciastem dno i boki formy.
Resztę ciasta cienko rozwałkuj i pokrój w paski szer. 1,5 cm. Wyłóż owoce na ciasto, następnie poukładaj na nich paski ciasta, tak aby powstała kratka. Dociśnij, posyp odrobiną cukru pudru.
Piecz 20-25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjmij z piekarnika, następnie, chwytając za wystający po bokach papier, przenieś je na kratkę, aby ostygło. Posyp resztą cukru pudru.Źródło: Olivia