Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykły deser bez pieczenia na spodzie z sucharków i masła orzechowego ozdobiony kolorowymi galaretkami i borówkami. Przepis pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje".
Galaretki przygotować wcześniej. Każdą wsypać do osobnego, głębokiego talerza, zalać szklanką wrzątku. Gdy wystygną i zaczną tężeć wstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnego mleka. Resztę przelać do garnka i podgrzać. Do gorącego mleka wlać mleko zimne z żelatyną. Rozpuścić, ale już nie gotować.
Suchary wkruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Dodać miękkie masło i masło orzechowe. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 28 cm). Ubić i wstawić do lodówki.
Śmietankę zmiksować z cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem. Posłodzić cukrem pudrem. Dobrze wymieszać. Dolać przestudzone mleko z żelatyną i zmiksować. Dorzucić galaretki. Wymieszać i wyłożyć na zimny spód. Na kremie ułożyć borówki. Schłodzić w lodówce.
Zalać galaretkami borówkowymi (rozpuszczonymi w 800 ml wody). Odstawić do chłodu, by galaretka zastygła.
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka...
Odsłon: 2891
Cudowny dodatek do kawy. Świetnie smakują podawane z sosem czekoladowym, opró...
Odsłon: 3193
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4668
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 563
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 45
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 78
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4668
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 563
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 45
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 78
Składniki
Galaretki przygotować wcześniej. Każdą wsypać do osobnego, głębokiego talerza, zalać szklanką wrzątku. Gdy wystygną i zaczną tężeć wstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnego mleka. Resztę przelać do garnka i podgrzać. Do gorącego mleka wlać mleko zimne z żelatyną. Rozpuścić, ale już nie gotować.
Suchary wkruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Dodać miękkie masło i masło orzechowe. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 28 cm). Ubić i wstawić do lodówki.
Śmietankę zmiksować z cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem. Posłodzić cukrem pudrem. Dobrze wymieszać. Dolać przestudzone mleko z żelatyną i zmiksować. Dorzucić galaretki. Wymieszać i wyłożyć na zimny spód. Na kremie ułożyć borówki. Schłodzić w lodówce.
Zalać galaretkami borówkowymi (rozpuszczonymi w 800 ml wody). Odstawić do chłodu, by galaretka zastygła.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Filadelfia - szybki deser bez pieczenia
Desery
Lizaki z ananasa z grilla
Desery
Deserki z truskawkami
Desery
Serowe chrupki - mini pączusie
Ciasto Filadelfia - szybki deser bez pieczenia
Idealny deser na lato, który przygotujecie je bez użycia piekarnika. Kruchy s...
Odsłon: 82
Lizaki z ananasa z grilla
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 78