Do góry

Desery Przepis na:

Kryształowe ciasto bez pieczenia

Kryształowe ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2252

Dodano:

Odsłon: 3358

Lekkie ciasto z galaretką i delikatnym kremem. Idealne na upały.

Składniki

  • Galaretka agrestowa - 1/2 opakowania
  • Galaretka truskawkowa - 1/2 opakowania
  • Galaretka cytrynowa - 1/2 opakowania
  • Galaretka przezroczysta - 1 opakowanie
  • Woda:125 ml do każdej z galaretek kolorowych i 400 ml do galaretki przezroczystej
  • Biszkopty okrągłe - 18 sztuk
  • Borówka amerykańska lub inne owoce do dekoracji
  • Poncz:
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Dżem truskawkowy - 3 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Krem:
  • Mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 250 ml
  • Cukier - 10 łyżek
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Woda - 8-10 łyżek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Każdą z kolorowych galaretek rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, a następnie ostrożnie przelać do woreczków do lodu i umieścić w lodówce.
    Przezroczystą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. W ciepłe dni najlepiej umieścić zimną galaretkę w lodówce aby zaczęła lekko tężeć.

  2. Poncz: wodę wymieszać z dżemem i przelać przez sitko aby pozbyć się pestek, a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym oraz cukrem. Naponczować biszkopty i ułożyć je ciasno w tortownicy o średnicy 26 cm.

  3. Krem: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać, wlać do napęczniałej żelatyny i wymieszać do uzyskania przejrzystego płynu, a następnie całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone, a następnie żelatynę, cały czas ubijając.

  4. Wyłożyć krem na biszkopty i wygładzić go.

  5. Ostrożnie rozciąć woreczki do lodu i wyjąć z nich galaretki. Udekorować wierzch kremu galaretkami i owocami i włożyć do lodówki na pół godziny.

  6. Gdy przezroczysta galaretka zacznie lekko tężeć, wylać ją na wierzch ciasta i ponownie umieścić ciasto w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.

  7. Ciasto wyjąć z lodówki tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń