Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i zdrowe kulki daktylowe z orzechami laskowymi i ziarnami chia. Kulki nie zawierają cukru, glutenu ani sztucznych słodzików. Naturalnej słodyczy dodają im wyłącznie daktyle. To świetna przekąska, która dostarczy nam dobrej energii oraz zaspokoi apetyt na słodkie. Często sięgam po nie przed treningiem lub kiedy czuję, że brakuje mi mocy.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29207
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18545
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 655
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29207
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18545
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 655
Składniki
Orzechy laskowe mielimy w blenderze na "piasek". Daktyle (pozbawione pestek) zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka minut*. Owoce odcedzamy i miksujemy na jednolity, kleisty mus. * Jeśli używamy mocno wysuszonych owoców, to odstawmy je do namoczenia na minimum godzinę. Polecam jednak wybierać świeże daktyle oraz suszone w wersji soft. Wedy możemy całkowicie zrezygnować z namaczania i jedynie przepłukać je przed zmiksowaniem.
Do zmiksowanych daktyli dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych oraz zmielonych orzechach.
WSKAZÓWKI: - Kulki możemy obtoczyć także w maku, nasionach chia lub innych ulubionych ziarnach. - Jeśli masa będzie zbyt rzadka, to dodajcie do niej więcej suchych składników. - Jeśli masa będzie zbyt zwarta, to dodajcie odrobinę przegotowanej wody lub wody kokosowej. PRZECHOWYWANIE: - Kulki mocy przechowujemy w lodówce do 7 dni. Możemy je także zamrozić.