Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulki z cukinii w sosie kokosowym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Te pikantne kulki polecam smakoszom kuchni orientalnej. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.
Kulki: cukinie umyj, zetrzyj na tarce. Posól, odstaw na 30 min. Odciśnij sok, zachowaj go. Papryczkę chili oczyść, posiekaj. Cebulę, czosnek i kolendrę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Wszystkie wymieszaj z mąką z ciecierzycy i jajkiem. Z farszu uformuj kulki. Usmaż na rozgrzanym oleju. Osącz.
Sos: cebulę posiekaj. Papryczkę chili oczyść, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Olej rozgrzej na patelni, wsyp przyprawy. Dodaj wymieszane , smaż 6 min na małym ogniu.
Wlej sok z cukinii (150 ml) i mleczko kokosowe, gotuj 20 minut na małym ogniu. Dodaj pokrojone pomidory z zalewą i posiekaną kolendrę, wymieszaj, zagotuj. Włóż pulpety.
<strong>Czas przygotowania 55 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,30 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie