Do góry

Desery Przepis na:

Kulki z niespodzianką

Kulki z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Kulki z niespodzianką"

Składniki

  • 22 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • cukier wanil
  • 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • twaróg
  • 15 dag masła
  • 20 dag gruszek
  • cynamon
  • anyż
  • goździki
  • 5 dag białej czekolady
  • 13 dag kakaowych ciastek
  • polewa
  • ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 90 min; porcja – 90 kcal, cena 60 gr

  2. Krok pierwszy

  3. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj 6 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, skórkę otartą z cytryny, żółtko, 5 dag sera twarogowego i masło. Zagnieć ciasto, odłóż na godzinę do lodówki.

  4. Krok drugi

  5. Gruszki obierz, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Włóż do rondelka. Skrop sokiem z cytryny, zasyp resztą cukru. Dodaj kawałek cynamonu, 2 gwiazdki anyżu i 5 goździków. Gotuj do miękkości.

  6. Krok trzeci

  7. Usuń przyprawy korzenne. Wrzuć połamaną czekoladę. Zdejmij z ognia. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Ciasteczka rozdrobnij (zmiksuj lub pokrusz). Połącz z masą czekoladowo-gruszkową.

  8. Krok czwarty

  9. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Na środku każdego umieść porcję masy. Zlep przeciwległe rogi, uformuj kulki. Posmaruj je białkiem i ułóż na blasze.

  10. Krok piąty

  11. Piecz w temp. 180 st. ok. 20 minut. Gotowe ciastka wystudź. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu. Ciasteczka dekoruj, według uznania, polewą oraz gotowymi ozdobami z marcepanu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń