Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulki z rodzynkami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 134
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 394
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 431
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 134
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 394
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 431
Składniki
Rodzynki moczyć we wrzątku przez ok. 15 min, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć do kubka, skropić alkoholem.
Masło roztopić, wystudzić. Mleko podgrzać. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, szczyptą soli, masłem, mąką. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dodać rodzynki, jeszcze raz zagnieść, przykryć ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kulki (najprościej łyżką), otoczyć w mące, smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu, osuszyć na ręczniku papierowym, obficie posypać cukrem pudrem.
Jeśli kulki będą jadły dzieci, absolutnie nie mocz rodzynek w alkoholu. Zalej je tylko wrzątkiem na kwadrans i starannie odcedź.Źródło: Twoje Imperium