Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulki z rodzynkami"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8017
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 293
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 693
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8017
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 293
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 693
Składniki
Rodzynki moczyć we wrzątku przez ok. 15 min, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć do kubka, skropić alkoholem.
Masło roztopić, wystudzić. Mleko podgrzać. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, szczyptą soli, masłem, mąką. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dodać rodzynki, jeszcze raz zagnieść, przykryć ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kulki (najprościej łyżką), otoczyć w mące, smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu, osuszyć na ręczniku papierowym, obficie posypać cukrem pudrem.
Jeśli kulki będą jadły dzieci, absolutnie nie mocz rodzynek w alkoholu. Zalej je tylko wrzątkiem na kwadrans i starannie odcedź.Źródło: Twoje Imperium