Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak faszerowany owocami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Czas przygotowania: 105 minut. 1 porcja: 510 kcal. Cena porcji: 5,40 zł
Nadzienie: suszone owoce pokrój na kawałki. Majeranek opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój na kawałki.
Cebule obierz i posiekaj. Rozdrobnione wymieszaj w miseczce. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Kurczaka umyj. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Następnie napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami i obwiąż mocną bawełnianą nitką. Zwiąż nóżki.
Tak przygotowaną tuszkę ułóż na kratce z piekarnika. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki. Wszystkie jarzyny ułóż na spodzie blachy. Podlej je szklanką wody. Kratkę z kurczakiem połóż na blasze. Całość wsuń do piekarnika. Piecz około 75 minut.
Sos drobiowy: ok. 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka wyjmij blachę z warzywami. Pod tuszkę wsuń drugą blachę. Warzywa wraz z wywarem przecedź przez sitko. Sos wystudź, ew. usuń tłuszcz. Dolej sok jabłkowy.
Zagotuj go, ew. zagęść 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżkami wody. Sos gotuj jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Podawaj do kurczaka.Źródło: Tina