Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 40
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 40
Składniki
Pszenicę dobrze opłucz, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości, czyli 1-2 godz. Mak dobrze opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Przestudź, odlej wodę i zmiel trzy razy w maszynce do mięsa.
Miód rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z miodem postaw na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody). Do miski włóż pszenicę, mak, bakalie, miód, śmietankę oraz skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj. Deser podawaj schłodzony.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie