Do góry

Desery Przepis na:

Kutia jaglana

Kutia jaglana

Autor:

Przepisów i artykułów: 361 Ocena: 12120

Dodano:

Odsłon: 790

Kutia w innym wydaniu bo z kaszą jaglaną :)

Składniki

  • Kasza jaglana 100 g
  • Mak 150-200 g
  • Rodzynki ok 50 g
  • Żurawina suszona ok 50 g
  • Migdały lub dowolne orzechy ok 50 g
  • Morele suszone kilka sz
  • Śliwki suszone kilka szt
  • Kandyzowana skórka pomarańczy ok 2-3 łyżki
  • Miód ok 2-3 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kutia jaglana

Przygotowanie

  1. Do kutii można oczywiście użyć gotowego maku mielonego :)
    Jeśli używamy maku zwykłego to zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc.Po tym czasie gotujemy mak ok 30 min mieszając co parę chwil.Odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy aż mak nabierze jaśniejszej barwy.

    Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i odcedzamy.

    Morele i śliwki kroimy na mniejsze kawałki a migdały lub orzechy siekamy.

    Do maku dodajemy bakalie,miód i mieszamy a następnie dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną i znów dokładnie mieszamy.
    Gotową kutię można schłodzić w lodówce.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 05 stycznia Pięknie wygląda. Z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie jadłam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madohora 01 stycznia Dla mnie też ciekawe połączenie. Spróbuję w przyszłym roku:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 30 grudnia 2019 juz drugi przepis na kutie, który sobie zabieram :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agiza 25 grudnia 2019 Pycha! Z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam. Spróbuję Twojej wersji Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 grudnia 2019 Ciekawy przepis,ja robie z pszenicą,ale popróbuję tym razem Twoich smaków:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 grudnia 2019 Miodzio, u nas bardziej tradycyjnie z pszenicą, ale co kraj, to obyczaj :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń