Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto otrzymałam od teściowej mojej sąsiadki. Polecam, ciasto jest naprawdę przepyszne :)
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 85
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 174
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7532
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 85
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 174
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7532
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam mąkę i delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam papier, studzę i kroję na dwie części. Mleko z wiórkami zagotowuję. Do gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.