Do góry

Desery Przepis na:

Łaciata Krówka - ciasto

Łaciata Krówka - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2537

Dodano:

Odsłon: 5698

Łaciata Krówka - to przepis z mojego starego zeszytu. Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi się podczas dłuższych spotkań przy stole z rodziną czy przyjaciółmi. To jest ciasto proste, ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową. Tu zrobiłam masę wg starej receptury, chociaż można oczywiście ugotować budyń torebki i utrzeć go z masłem. Jak kto woli :)

Składniki

  • Ciasto białe:
  • 6 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Na masę:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 20 dkg masła
  • Na polewę:
  • 10 dkg masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • biszkopty okrągłe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Na poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto białe:
    Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam dalej. Wsypałam mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam. Odstawiłam.

  2. Ciasto ciemne:
    Utarłam żółtka i jajka z cukrem na puszystą pianę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, kakao.

  3. Miałam formę 24x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne.
    Piekłam w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

    Wyciągnęłam po tym czasie z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia.

  4. Zrobiłam budyń.
    1 szklankę mleka zagotowałam z cukrami a w drugiej szklance mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Wlewałam strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia.

    Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń.

  5. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę.

  6. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim. Było mi potrzebne ok. 20 biszkoptów, to już zależy od ich wielkości. Wyłożyłam pozostałą masę i przykryłam drugim blatem ciasta. Nasączyłam górę ciasta ponczem zrobionym z podanych i wymieszanych ze sobą składników.

  7. Zrobiłam polewę.
    Masło roztopiłam z 2 łyżkami wody, cukrem i przesianym kakao. Mieszałam do roztopienia składników. Dolałam śmietankę.
    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Wymieszałam na gładką i aksamitną masę. Wylałam na ciasto.

    Wstawiłam ciasto do lodówki. Na następny dzień kroiłam.

  8. Notatki:
    * do mojego ponczu nie dodawałam wódki
    * zamiast masy z mąki można ugotować tradycyjną budyniową z 1 budyniu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu rozwierconego z masłem
    * ciasto nie ma płaskiego wierzchu i może mieć "górki i pagórki"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń