Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łaciata Krówka - to przepis z mojego starego zeszytu. Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi się podczas dłuższych spotkań przy stole z rodziną czy przyjaciółmi. To jest ciasto proste, ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową. Tu zrobiłam masę wg starej receptury, chociaż można oczywiście ugotować budyń torebki i utrzeć go z masłem. Jak kto woli :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 45
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 45
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Składniki
Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam dalej. Wsypałam mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam. Odstawiłam.
Ciasto ciemne: Utarłam żółtka i jajka z cukrem na puszystą pianę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, kakao.
Miałam formę 24x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia.
Zrobiłam budyń. 1 szklankę mleka zagotowałam z cukrami a w drugiej szklance mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Wlewałam strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń.
Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę.
Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim. Było mi potrzebne ok. 20 biszkoptów, to już zależy od ich wielkości. Wyłożyłam pozostałą masę i przykryłam drugim blatem ciasta. Nasączyłam górę ciasta ponczem zrobionym z podanych i wymieszanych ze sobą składników.
Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z 2 łyżkami wody, cukrem i przesianym kakao. Mieszałam do roztopienia składników. Dolałam śmietankę. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Wymieszałam na gładką i aksamitną masę. Wylałam na ciasto. Wstawiłam ciasto do lodówki. Na następny dzień kroiłam.
Notatki: * do mojego ponczu nie dodawałam wódki * zamiast masy z mąki można ugotować tradycyjną budyniową z 1 budyniu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu rozwierconego z masłem * ciasto nie ma płaskiego wierzchu i może mieć "górki i pagórki"