Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łaciaty sernik"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 715
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 715
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Składniki
Zagnieć ciasto z mąki, zimnego masła, połowy szklanki cukru, kwaśnej śmietany, 2 żółtek oraz łyżeczki proszku do pieczenia. Formę wyłóż pergaminem, wylep przygotowanym ciastem.
Pozostałe żółtka zmiksuj z resztą cukru. Dalej miksując, stopniowo dodawaj zmielony biały ser, budyń w proszku (np. waniliowy), mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Wszystkie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ostrożnie wmieszaj do masy serowej. Osobno ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Również dodaj do masy na sernik, przemieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Powstałą masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, wymieszaj. Na spód z ciasta wylewaj na zmianę jasną i ciemną masę serową. Formę wstaw do piekarnika. Piecz sernik 80-90 minut.
Polewę rozpuść wg przepisu. Udekoruj ostudzony sernik.
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 340 kcal cena 1,90 zł.
Zamiast polewy lub lukru do ciasta warto wykorzystać naturalny płynny miód. Posmaruj nim ciasto, gdy lekko przestygnie. Dodatkowo, w miodzie możesz zatopić orzechy, płatki migdałów lub rodzynki.Źródło: Świat kobiety