Do góry

Desery Przepis na:

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 148

Do tego sernika możecie użyć dowolnych owoców z puszki lub świeżych. Polecam jednak właśnie owoce liczi, które są niezwykle charakterystyczny w smaku i bardzo aromatyczne, a biszkopty nasączone syropem z owoców, w połączeniu z całością smakują naprawdę przepysznie.

Składniki

  • biszkopty 100 g
  • twaróg sernikowy 1 kg
  • Cukier puder 5 łyżek
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • śmietana 30 % 100 ml
  • Kakao 2 łyżki
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Żelatyna 2 łyżki
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • liczi w puszcze 1 puszka
  • galaretka wiśniowa 1 szt.
  • woda gorąca 600 ml
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

Przygotowanie

  1. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Liczi odsączyć z syropu, syropem nasączyć biszkopty.
    W misce zmiksować ser ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktu z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Letnią, płynną żelatynę wlać cienką strużką do sernika cały czas miksując.

  2. Masę serową podzielić na dwie równe porcje, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, zmiksować do połączenia się składników. Na biszkopty za pomocą łyżek naprzemiennie nakładać masę ciemną i jasną. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika ułożyć liczi i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 600 ml gorącej wody. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń