Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto czekoladowe jest idealne na co dzień lub w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Jest nie tylko proste, ale także bardzo szybkie. Całość jest tak mocno czekoladowa, że przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12505
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5093
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12505
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5093
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodaj maślankę, olej, wanilię i jajka. Całość wymieszaj przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę wlej do blachy o wymiarach 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj krem. Mleko podgrzej mleko, ale nie zagotowuj. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Dodaj kakao i wymieszaj, a następnie mleko skondensowane. Postaw garnek na małym ogniu i zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 3-5 minut do zgęstnienia. Krem zdejmij z ognia i ostudź.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60-70 st. Celsjusza. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na ok. 2-3 minuty. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Z czasem masa będzie gęstnieć.
Złóż ciasto. Ciasto podziel na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozprowadź drugą połowę kremu. Na wierzchu rozlej chłodną już i sztywniejącą polewę. Łatwe ciasto czekoladowe wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.