Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 493
Dodano: 15.07.2010
Odsłon: 7389
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).
Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Annuar 08 października 2012Zgłoś do usunięcia
W końcu spróbowałam :) Są pyszne, aromatyczne (robiłam z suszonej lawendy - duża paczka na x- porcji w sklepie zielarskim za niecałe 4 zł), kruche, cudnie maślane, długo zachowują świeżość, łatwe i niekłopotliwe w robieniu. Widziałam kilka przepisów na takie ciasteczka, ale ten moim zdaniem jest najlepszy z uwagi na dodatek cytryny. Aromat cytrusowo-lawendowy jest wspaniały. Polecam gorąco !!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 16 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
koniecznie muszę spróbować nigdy nie jadłam lawendowych ciasteczek ciekawa jestem jak smakują0 Kto głosował? | Odpowiedz

zapach_lawendy 16 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Tak jeszcze dla uzupełnienia - samo przygotowanie ciasta trwa kilka minut, czas jego chłodzenia natomiast jest długi, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie i maślane.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
fajny przpies ;) i świetne zdjęcie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis ... ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

zapach_lawendy 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Niestety moja w tym roku zastrajkowała :( Kupiłam wiec suszony kwiat lawendy w sklepie zielarskim. Ok. 4 zł mnie kosztował i starczy na setki ciasteczek:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
mam pytanie... lawendę masz z ogródka czy gdzieś kupiłaś? :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

zapach_lawendy 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Nie, nie stosuje się żadnego proszku do pieczenia ani innych ulepszaczy. I należy pamiętać, żeby nie przesadzić z lawendą, bo smak będzie zbyt intenstywny:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

iska31 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Mam takie pytanie czy do tych ciasteczek nie stosuje się proszku do pieczenia lub innego polepszacza?0 Kto głosował? | Odpowiedz

iska31 15 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
czy w tym przepisie nie stosuje się proszku do pieczenia0 Kto głosował? | Odpowiedz