Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łazanki z makiem"
Składniki
Wyrabiamy ciasto (jak na makaron, bez wody), po czym cieniutko rozwałkowujemy i zostawiamy do przeschnięcia. Kroimy je na kwadraciki o boku 1 cm. Zagotowujemy mleko z wodą. Wsypujemy mak i pozostawiamy, by się dobrze zaparzył (około 10-15 minut).
Zaparzony mak mielimy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekane orzechy, lekko przesmażamy. Dorzucamy pozostałe posiekane bakalie.
Dodajemy 2 łyżki miodu, cukier waniliowy i zaparzony zmielony mak. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Gotujemy łazanki, odcedzone polewamy zezłoconym masłem. Mieszamy delikatnie z farszem.
Czas przygotowania: 40 minut, 350 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień