Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekka sałatka z rukolą i pomidorami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Rukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odwiruj w wirówce do sałaty lub delikatnie osusz ściereczką. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin, pokrój w talarki. Ogórek umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w niezbyt grube półtalarki. Tuńczyka osącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
Do niedużego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż wszystkie dressingu dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Do miski włóż rukolę. Dodaj pomidory, ogórek, cebulę oraz rozdrobnionego tuńczyka, wymieszaj. Polej przygotowanym dressingiem i ponownie delikatnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem. Rada: Sałatkę możesz przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Pamiętaj jednak o tym, aby sałatkę polać dressingiem dopiero tuż przed podaniem, bo rukola zwiędnie i będzie nieapetyczna.
<strong>: 15 minut Porcja: 200 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie