Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Lekka wiosenna tarta z mascarpone i truskawkami, koniecznie świeżymi
  • Ciasta
  • Przepis na

Lekka wiosenna tarta z mascarpone i truskawkami, koniecznie świeżymi

28.05.2015 Odsłon: 23767
5.0 (12 oceny)

Przepis dnia: 31-05-2015

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Bo sezon na owoce letnie należy rozpocząć godnie i z przytupem! A ta tarta robi wrażenie, oj robi...

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169250

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 276

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10341

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2975

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2065

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 792

> 60 min >60 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169250

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 276

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10341

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2975

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2065

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 792

> 60 min >60 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Lekka wiosenna tarta z mascarpone i truskawkami, koniecznie świeżymi
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego mleka lub kwaśnej śmietany
  • mus czekoladowy:
  • 250g sera mascarpone, o temperaturze pokojowej
  • 100g gorzkiej czekolady
  • mus śmietanowy:
  • 250g sera mascarpone, schłodzonego
  • 350ml śmietanki kremowej 30%, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru
  • dodatkowo:
  • ok. 700-800g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
1

ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Wbij do ciasta jajko i dodaj zimne mleko. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami - chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na całą godzinę. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem.

2

Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe... bo chcesz, aby równo się upiekło. Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało i wstaw ponownie do lodówki na pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto przykryj teraz folią aluminiową i wysyp na nią obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, a następnie zdejmij z wierzchu folię wraz z obciążeniem i upiecz na złoty kolor przez kolejne 15 minut. Gotowy spód wyciągnij z piekarnika i daj mu całkowicie wystygnąć. Najtrudniejsze za Tobą!

3

ZRÓB MUS CZEKOLADOWY, bo należy te słodkości przełamać gorzkim, wykwintnym akcentem Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej... czyli w rondelku zagotuj wodę i połóż na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontroluj czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy zauważysz, że zaczyna robić się płynna, wymieszaj delikatnie. Gdy cała czekolada ma już konsystencję śmietany, ściągnij miskę znad pary wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła i płynna, połącz ją z serkiem mascarpone na gładką masę. Możesz użyć miksera... ale po co? Wystarczy, że wymieszasz dokładnie rózgą kuchenną. Jeszcze ciepły mus czekoladowy wyłóż na upieczony spód. Pierwsza warstwa gotowa!

4

ZRÓB MUS ŚMIETANOWY, czyli lekkie jak puch serce tarty Zimną śmietankę kremową ubij na sztywno z cukrem, a następnie w 2-3 turach dorzucaj do niej zimne mascarpone, aż obie masy pięknie się połączą i powstanie gęsty krem. Wyłóż go na warstwę czekoladową i wyrównaj.

5

WRZUĆ NA WIERZCH ŚWIEŻE TRUSKAWKI I ZAJADAJ, czyli ostatni etap przygotowania tarty, którego objaśniać nie trzeba Gotową tartę, jeśli nie zostanie pochłonięta natychmiast, przechowuj w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki