Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z brzoskwiniami idealne na lato.
Forma 28 x 26 cm
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę. Przeciąć biszkopt na dwa blaty.
Masa: do 1,5 szklanki wody dodać 2 łyżki cukru, zagotować. Dwa kisiele rozpuścić w pół szklanki wody. Wlać do gorącej wody z cukrem, ugotować kisiel. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Po wymieszaniu wlać do ugotowanego kisielu. Wymieszać. Pół kostki masła rozpuścić. Gorące, roztopione masło wlać do masy kisielowo-galaretkowej. Wymieszać. Nie należy obawiać się grudek, które powstaną (ew. można masę zblendować). Odstawić do przestudzenia. Na jednej części biszkoptu ułożyć brzoskwinie. Zalać je tężejącą masą i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto posypać cukrem pudrem.