Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne i orzeźwiające. Przygotowuje się je w 10 minut, a pałaszuje... w 15.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2432
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4596
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1715
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2432
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4596
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1715
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 529
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksową o długości 30cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok.
ROBIMY CIASTO Mąkę przesiewamy do miski, a następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz makiem. Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryn. Łączymy składniki za pomocą trzepaczki, po czym dodajemy olej, cukier oraz cukier waniliowy i znów, mieszając energicznie, łączymy składniki w jednolitą, płynną masę. Na sam koniec wbijamy do miski jajka i roztrzepujemy, do połączenia składników. Zawartość obu misek łączymy, mieszając drewnianą łychą lub silikonową szpatułą, a gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.
PICHCIMY CIASTO Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta). Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Po tym czasie przekładamy je na kratkę, usuwamy papier i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem ciasta.
ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto.