Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo lekkie i kruche faworki. Przepis bardzo łatwy a faworki wręcz rozpływają się w ustach!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Wszystkie składniki wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło zbyt mocno do rąk to można podsypać mąką. Uformowane ciasto trzeba ubić. Tzn. o ciasto uderzamy mocno pięścią lub ciężkim i twardym przedmiotem. Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone a faworki będą miały dużo bąbelków po usmażeniu. Ciasto kulamy, przekładamy i uderzamy. Tą czynność powtarzamy przez ok 10 minut, im dłużej ciasto będzie uderzane tym bardziej napowietrzone. Następnie ciasto dzielimy na poł. Jedną połówkę przykryć miską lub owiną w folię a drugą połówkę rozwałkować. Wałkowanie, rozkrajanie i smażenie faworków zajmuje trochę czasu więc trzeba dobrze zabezpieczyć drugą połówkę ciasta, żeby nie wyschło. Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, podczas wałkowania można podsypywać ciasto mąką. Im cieńsze ciasto tym faworki bardziej kruche i lekkie. Rozwałkowany placek rozkroić na grubsze paseczki, następnie zrobić nacięcia wzdłuż a potem naciąć w środku. Jedną końcówkę przeplatamy przez środek, wyjmujemy i okręcony faworek gotowy. Olej najlepiej nalać do szerokiego garnka lub głębokiej patelni. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Faworki smażą się bardzo szybko więc nie zostawiamy ich samych, trzeba niestety cały czas stać i pilnować, żeby się nie przypaliły Usmażone faworki wyjąć na ręcznik papierowy. Gotowe faworki obficie posypać cukrem pudrem i można zajadać! Smacznego!