Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekkie krążki ptysiowe z truskawkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Mąkę przesiej. Masło, wodę i sól zagotuj w rondlu. Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę i gotuj przez 5-6 minut, by ciasto się zaparzyło. Gdy masa przestanie przylepiać się do ścianek garnka, przełóż ją do miski, by ostygła. Po ok. 10 minutach zmiksuj masę, dodając po jednym jajku.
Na pergaminie narysuj 14 krążków o średnicy ok. 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na krążki na pergaminie. Piecz 20 minut w 180oC. Zostaw do ostygnięcia na kratce.
Żółtka zmiksuj z połową cukru i mąką. Mleko zagotuj z resztą cukru. Do wrzącego mleka wlej, energicznie mieszając, masę jajeczną. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dodaj ekstrakt waniliowy. Zostaw do ostygnięcia.
Na każdy krążek połóż po porcji kremu. Truskawki umyj, oczyść, drobniutko pokrój, rozłóż na krążkach. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj