Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekkie krążki ptysiowe z truskawkami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Składniki
Mąkę przesiej. Masło, wodę i sól zagotuj w rondlu. Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę i gotuj przez 5-6 minut, by ciasto się zaparzyło. Gdy masa przestanie przylepiać się do ścianek garnka, przełóż ją do miski, by ostygła. Po ok. 10 minutach zmiksuj masę, dodając po jednym jajku.
Na pergaminie narysuj 14 krążków o średnicy ok. 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na krążki na pergaminie. Piecz 20 minut w 180oC. Zostaw do ostygnięcia na kratce.
Żółtka zmiksuj z połową cukru i mąką. Mleko zagotuj z resztą cukru. Do wrzącego mleka wlej, energicznie mieszając, masę jajeczną. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dodaj ekstrakt waniliowy. Zostaw do ostygnięcia.
Na każdy krążek połóż po porcji kremu. Truskawki umyj, oczyść, drobniutko pokrój, rozłóż na krążkach. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj