Do góry

Desery Przepis na:

lembas - elficki chleb

lembas - elficki chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2559

Dodano:

Odsłon: 3490

słodki, sycący, przepełniony bakaliami - na podstawie przepisu z KUKBUK

Składniki

  • 2 jaja
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • garść kandyzowanych kokosów
  • 100 g /tabliczka/ posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja ubijam na gładką i puszystą masę. Pozostawiam włączony mikser i dodaję powoli roztopione masło i po łyżce serka homogenizowanego. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypuję łyżka po łyżce i miksuję do połączenia składników. Dodaję kokos, wiórki, dość drobno posiekaną czekoladę i morele oraz orzechy laskowe i połowę migdałów i orzechów włoskich /również posiekanych/.

    Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  2. Ciasto przekładam do silikonowych foremek. Wyrównuję i posypuję pozostałymi posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami /następnym razem posypię delikatnie cukrem brązowym/. Piekę około 40 minut /do suchego patyczka/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 lipca 2014 Cudowne, sugestywne zdjęcie... stanęły mi przed oczami sceny z Władcy Pierścieni. Musze go wypróbować. zastanawiam się tylko nad formą. Piszesz o silikonowych foremkach. Mogę ten chleb upiec na zwykłej blaszce ? jakiej wielkości ? On po upieczeniu ma być raczej niski, bardziej jak batoniki prawda ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń