Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd ma wiele zastosowań. Możesz go podać jako samodzielny deser, ale świetnie sprawdza się też jako smarowidło do pieczywa czy do przekładania tortów i ciast. Jest maślany i słodki, z intensywnie cierpkim smakiem cytryn. Jego kremowa konsystencja zachwyci wszystkich, a sam przepis nie sprawi ci wiele trudności. Wystarczy zaledwie 5 składników i 10 minut pracy, by przygotować jeden lub wiele słoiczków tej pyszności.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21952
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 152
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 338
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 456
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21952
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 152
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 338
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 456
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień i utrzymuj wodę w stanie powolnego wrzenia.
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miseczkę z żółtkami, cukrem, skórką cytrynową, sokiem cytrynowym i solą.
Za pomocą silikonowej trzepaczki ubijaj całość do całkowitego połączenia, a następnie do zgęstnienia. Całość zajmie ok. 10 minut. Jeśli mieszanka nie będzie gęstnieć, to zwiększ temperaturę w misce, zwiększając siłę palnika lub obniżając miskę.
Zdejmij miseczkę z ognia. Masło pokój na drobne kawałki i dodaj do ubitej masy cytrynowej. Ubijaj do rozpuszczenia masła.
Jeśli chcesz całkowicie gładką masę, przecedź lemon curd przez drobne sitko. Jeśli jednak nie przeszkadzają ci drobiny skórki cytrynowej, możesz pominąć ten krok.
Przełóż masę do słoika lub innej miski i połóż na niej bezpośrednio kawałek folii spożywczej, by nie utworzył się kożuch na wierzchu. Po całkowitym ostygnięciu lemon curd zdejmij folię.
Masę przechowuj w szczelnym naczyniu w lodówce i zużyj w ciągu ok. 10 dni. Alternatywnie możesz ją także zamrozić na okres do 3-6 miesięcy.