Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 98
Dodano: 06.04.2015
Odsłon: 8190
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekać (najlepiej kupić szpinak siekany).
Odstawić na bok.
Jajka zmiksować z cukrem.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj lub zamiast laski wanilii dodać odrobinę aromatu waniliowego.
Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem.
Przełożyć do formy tortownicy – średnica 25 cm, foremka wysmarowana margaryną, posypana mąką.
Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. bez termoobiegu
Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fix.
Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować.
Posypać rozdrobnionym ciastem.
Udekorować ziarenkami z granatu – owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)