Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 637
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 902
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 466
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 637
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 902
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 466
Składniki
Przepis Ciasto: 650 g mrożonego szpinaku 1,5 szklanki cukru 5 dużych jaj 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2x Krem karpatka + 800 ml mleka oraz 1 owoc granatu Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i ponownie mieszamy. Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki. Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np. bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:) Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami granatu.