Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22516
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 394
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 213
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 166
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22516
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 394
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 213
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 166
Składniki
Przepis Ciasto: 650 g mrożonego szpinaku 1,5 szklanki cukru 5 dużych jaj 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2x Krem karpatka + 800 ml mleka oraz 1 owoc granatu Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i ponownie mieszamy. Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki. Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np. bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:) Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami granatu.